Friday, July 18, 2008

injuria suprema

Intr-o altercatie cu un taximetrist, inevitabila in Bucuresti, m-am angajat intr-un educativ schimb de injuraturi din care am aflat, ca din perspectiva acestei bresle, injuria suprema este "Ba, carturarule!". Nu ma mira mai ales ca stiu ca poet a ajuns sa desemneze un soi de idiot aparte, aproape handicapat, precum in expresia: "Lasa-l, dom'le, e poet, ce sa-i faci?" Nici filozof nu o duce mai bine el desemnand un fraier care mediteaza aiurea la sensul vietii.

E o decadere din drepturi a meseriilor odinioara intelectuale, acum folosite unanim cu inteles peiorativ. Nu mai e mult si chioscarii or sa improaste cu invective precum "Ba, universitarule!", "Pe mata de doctorand!", "Tengat de scribalau".

5 comments:

Anonymous said...

Nimic nou sub soare. In 1990, unei profesoare universitare de la facultatea mea o vecina i-a aruncat un dispretuitor "intelectualo!" :). Noi muncim, nu gindim, e la fel de actual acum ca si atunci. Si probabil pentru mult timp de-acum incolo.

duty and the beast said...

hahahah. ce buna e asta... fai'ntelectualo...

Alina S. Tarmu said...

Asta e, mai dureaza pana proletariatul reinvata bunul mestesug al trasului ciubotelor... (Oare ar ajuta sa fie introdus in curriculumul facultatilor particulare?)

Eros Nicolau said...

ai remarcat cu ce apelativ se adreseaza Mircea Badea celor care-l suna la radio zu? cu "conferentiare..." el o face la micheteaux, dar din pacate altii o fac crezand-o

Anonymous said...

vaaaaaai, cîtă dreptate aveai. vaaai, vai.