Thursday, April 12, 2007

impotriva falsilor profeti ai trandavelii

Exista o intreaga literatura care face apologia trandavelii prin titluri precum manualul puturosului, ghidul lenesului, vade mecum pentru trandavi, bonjour la paresse, ca sa dau doar cateva nume dintr-o bibliografie vasta pe care am cercetat-o in batjocura asa cum fac cu toate lucrurile.

Desi lenea nu a dus niciodata lipsa de apostoli, acestia au fost intotdeauna, din motive necunoscute mie, mai putini decat cei pe care i-a avut munca. Cu toate acestea, meditatiile asupra trandavelii sunt destul de comune si bine intocmite, unele dintre ele chiar elaboreaza complicate taxonomii ale claselor de lene cu subspeciile de trandaveala si pierdere de vreme. Tocmai acest aspect vreau sa il denunt si anume ca este un paradox sa muncesti la apologia trandavelii. E o absurditate sa muncesti impotriva muncii.

Ii demasc pe toti acesti autori ca pe niste falsi profeti a caror munca a fost in zadar. Drept dovada a irosirii talentului lor sta faptul ca niciodata munca, slujba, truda, cariera nu au fost mai pretuite ca in aceste vremuri de restriste. Fireste, voi fi acuzat ca denigrez munca cu prea multa vehementa ca nu fiu la randu-mi un mistificator, detractorilor mei insa le spun: nu fac apologia trandavelii, ci denuntul unor prejudecati nocive precum aceea potrivit careia munca innobileaza. Innobileaza intr-adevar, dar pe cei care o privesc de pe margine.

3 comments:

Anonymous said...

asa. si? mai departe ce se intampla?

Juggernaut said...

Lumea intotdeauna a fost impartita intre cei care muncesc si cei care profita de munca primilor. Oamenii au ajuns sa traiesca in eternul maine sacrficand prezentul spre beneficiul baietilor destepti care gandesc cum sa-ti faca tie munca mai rentabila, in timp ce tu muncesti fericit pe bani putini.

Majoritatea oamenilor nu conştientizează sistemul şi nu se raportează la sistem, ei doar încearcă să-şi găsească locul într-un sistem existent, fără să fie conştienţi că astfel contribuie la perpetuarea sistemului.

Anonymous said...

nu stiu ce profeti ai citit tu, eu am citit "The idler" de Tom Hodgkinson, care mi-a mers direct la inima :))